MINDstof og de 46 kollaboratører
De to billedkunstnere Marianne T. Pedersen og Lotte Kejser danner sammen kunstnerduoen MINDstof. Duoen tematiserer i udstillingen MINDstof og de 46 kollaboratører retsopgøret efter besættelsen 1940 – 1945, magtanvendelse, hævntørst og krigstraumer.
I Danmark blev der indført dødsstraf med tilbagevirkende kraft i forbindelse med retsopgøret, og det kostede i alt 46 danske mænd livet. 30 mænd blev henrettet på Bådmandsstrædes Kaserne – der hvor Christiania ligger i dag – og 16 i Undallslund Skov ved Viborg. Hævntørsten var stor i Danmark efter befrielsen i maj 1945. Der var nærmest lynch-stemning blandt befolkningen. Politiet og modstandsbevægelsen arresterede eller internerede mange mennesker, som på den ene eller anden måde havde været illoyale mod Danmark under besættelsen. De, der samarbejdede med den tyske besættelsesmagt, blev kaldt kollaboratører. Ca. 14.000 personer blev dømt, og ud af dem fik 78 personer en dødsstraf. Ud af de 78 blev 32 personer benådet og slap med fængsel. De resterende 46 – alle mænd – blev henrettet ved skydning i perioden 1946 – 1950. Den sidste henrettelse foregik i juli 1950 på Bådsmandsstrædes Kasserne, og i juni 1951 blev loven ophævet igen.
Marianne T. Pedersen bearbejder ofrets sorg og ensomheden før døden og beskæftiger sig samtidig med bødlernes status som aktive drabsmænd og vidner. Begge positioner er ambivalente og rummer svære følelsesmæssige udfordringer. Landsmænd dræber landsmænd – og pludseligt er nationalismen en tvetydig størrelse. Værket Skyggedragt fortæller om netop de svære følelser. Marianne T. Pedersen broderer i værket Retsopgørets Klokkestreng et lille stykke stof til hver af de dræbte mænd. Et hvidt kvadrat med otte rødrandede ’skudhuller’ i hvert stykke tekstil. Den henrettede stod bagbundet med en sort sæk over hovedet, otte skytter sigtede på et hvidt stykke papir monteret på den dødsdømtes bryst, der hvor hjertet gemte sig bag skjorten. Otte skud afsluttede den dødsdømtes liv, og otte mand måtte i fællesskab bære byrden af likvideringen. Med udgangspunkt i spørgsmålet: “Hvilken skjorte skal jeg vælge til min henrettelse?” har Marianne T. Pedersen skabt værket Skjortearkiv.
Lotte Kejser beskæftiger sig med de 46 dødsdømte kollaboratører i minutterne, før de rammes af de dræbende kugler. Hendes viden kommer fra arkivalier, der beskriver de dødsdømte fangers sindstilstand op til likvideringen. Hun har fået adgang til billeder af de dødsdømte og personlige journalnotater om deres forbrydelser og psykiske tilstand, kort før de blev kørt til henrettelsespladsen i skoven. Lotte Kejser benytter sin ekspressive og semifigurative stil til at fremstille portrætter af mændenes sindstilstand, kort før dødsdommen blev eksekveret. Hun lader portrætterne bære de afdødes navne, og på den måde kommer de i energetisk forstand meget tæt på hende selv – og på dem der beskuer. Selv oplevede hun under udførelsen af portrætterne også stor indre splittelse mellem medfølelse og foragt. Følelser, som må formodes, at fængselspersonale, læger og andre, som var i kontakt med de 46 dødsdømte, også må have oplevet som splittende.
De to billedkunstnere har opsøgt både Undallslund Skov og Christiania for at få kendskab til de steder, hvor henrettelserne fandt sted. Der indgår film- og lydoptagelser fra begge steder i udstillingen, ligesom der også indgår plancher med fotos af stederne før og nu. De har også opsøgt Rigsarkivet i Viborg for bl.a. at indhente fotodokumentation.
De to billedkunstnere har tidligere vist udstillingen MINDstof III, Hans Horn og den forbudte skov i Pakhuset i Viborg (påsken 2023), på Dokk1 i Aarhus (sommeren 2023) og på Kystmuseet Bangsbo i Frederikshavn (12.4. – 1.9.2024). MINDstof III, Hans Horn og den forbudte skov havde fokus på de 16 kollaboratører, der blev henrettet Vest for Storebælt og ikke på de 30 der blev henrettet Øst for Storebælt.
www.mariannetpedersen.dk – @mariannetpedersen – marianne@skrikesvej.dk
www.lottekejser.dk – @lottekejserart – lotte@lottekejser.dk