Invitation til fernisering på MINDstof III, Hans Horn og den forbudte skov 

Fredag den 12. april slår Nordjyllands Kystmuseum dørene op til en ny særudstilling på Kystmuseet Bangsbo i samarbejde med billedkunstnerne Marianne T. Pedersen og Lotte Kejser.

Marianne T. Pedersen og Lotte Kejser danner til sammen kunstnerduoen MINDstof. Duoen har eksisteret siden 2020, og udstillingen om Hans Horn og den forbudte skov er deres tredje fællesudstilling.

Udstillingen MINDstof III, Hans Horn og den forbudte skov er et dialogarbejde på tværs af tid og rum mellem de to nulevende billedkunstnere og den afdøde læge, billedkunstner og soldat Hans Horn (født i Tyskland 1921- død i Danmark 1989). Hans Horn er kendt for sine ekspressive og stærkt personlige skildringer af krigens gru og traumatiske følgevirkninger på krop og sind. Hans Horn boede og arbejdede som læge blandt andet i Skagen i en årrække frem til 1966.

Udstillingen på Bangsbo tematiserer krig, magtanvendelse og krigstraumer gennem den flerstemmighed, som de tre kunstneres værker skaber i mødet med hinanden. Set i lyset af krigen i Ukraine har temaet om krigens grusomhed og hemmelighedskræmmeri fået fornyet kraft og relevans.

At inddrage Hans Horns værker i projektet virkede oplagt – som en slags balance, en flerstemmighed: Marianne og Lotte har hørt og læst om krigen – Hans Horn tog del i den som tysk soldat. Udover at Horns værker er fantastiske, så giver det en dybere dimension til udstillingens samlede indtryk.

Første gang udstillingen blev vist var i Pakhuset i Viborg i påsken 2023. Henover sommeren 2023 blev udstillingen vist i en tilpasset version på Dokk1 i Aarhus. Nu bliver udstillingen så atter vist i fuld version – denne gang på Kystmuseet Bangsbo.

Fernisering på Bangsbo den 12. april kl. 14:00-16:00.

Vi glæder os til åbningen af MINDstof III, Hans Horn og den forbudte skov, og inviterer hermed til fernisering på Kystmuseet Bangsbo kl. 14:00- ca. 16:00, hvor Kystmuseet vil være vært for en forfriskning.

Henrik Gjøde Nielsen, direktør for Nordjyllands Kystmuseum byder velkommen og holder åbningstalen.

Velkommen til.

Af hensyn til den nærmere planlægning bedes man tilmelde sig til mge@kystmuseet.dk senest torsdag den 11. april kl. 12:00.

Legatbolig i Berlin marts 2024

Jyllands Postens Fond´s legatbolig i Berlin for danske kunstnere og forskere

Kunstnergruppen MINDstof – Marianne T. Pedersen og Lotte Kejser – har fået tildelt Jyllands Postens Fonds legatbolig i marts 2024. 

Fonden stiller en lejlighed i det centrale Berlin i bydelen Prenzlauer Berg til rådighed for danske kunstnere, forfattere og forskere, der ønsker arbejdsro og ny inspiration.

De vil bruge opholdet til fordybelse og research af retsopgøret efter 2. verdenskrig.

MINDstof III, Hans Horn og den forbudte skov – Kystmuseet Bangsbo 12.4. – 1.9.24

En udstilling om krig, magtanvendelse og krigstraumer v. billedkunstnerne Hans Horn, Marianne T. Pedersen og Lotte Kejser – Kystmuseet Bangsbo 12.4. – 1.9.24





Portræt af en af de 16 kollaboratører v. Lotte Kejser

MINDstof III, Hans Horn og den forbudte skov er et dialogarbejde på tværs af tid og rum mellem to nulevende billedkunstnere Lotte Kejser og Marianne T. Pedersen og afdøde læge og billedkunstner Hans Horn. Udstillingen tematiserer krig, magtanvendelse og krigstraumer gennem den flerstemmighed, som de tre kunstneres værker skaber i mødet med hinanden. Set i lyset af krigen i Ukraine og i Mellemøsten har temaet om krigens gru og hemmelighedskræmmeri fået fornyet kraft og relevans.

Udstillingen handler også om retsopgøret efter 2. verdenskrig, hvor den danske stat med tilbagevirkende kraft genindførte dødsstraf, hvilket kostede 46 danske mænd livet. Den forbudte skov, som titlen henviser til, er Undallslund Skov ved Viborg, hvor 16 af de i alt 46 kollaboratører blev henrettet.

 

Marianne T. Pedersens tekstilværker kredser om magt, krop, fetich og repræsentation. I denne sammenhæng har hun skabt en række værker, der taler ind i en barndomserindring om den forbudte skov, Undallslund, ved Viborg. Den skov hvor, børn ikke måtte komme, fordi den var hjemsøgt af onde kræfter, lige siden ordensmagten henrettede 16 kollaboratører der, efter afslutningen på 2. verdenskrig. I Danmark blev der indført dødsstraf med tilbagevirkende kraft i forbindelse med retsopgøret efter 2. verdenskrig, og det kostede i alt 46 danske mænd livet. 30 af kollaboratørerne blev henrettet på Bådmandsstrædes Kaserne – hvor Christiania ligger i dag – og 16 i Undallslund Skov ved Viborg. Der er ikke mange, der i dag kender til den del af Danmarkshistorien.

 

Lotte Kejser beskæftiger sig med de 16 henrettede i minutterne før de rammes af de dræbende skud. Hun udnytter bl.a. sin ekspressive og semifigurative stil til at fremstille de henrettedes sindstilstande kort før drabene.

 

Gennem et udlån af værker fra Hans Horns familie, har Hans Horn også fået en stemme med på denne udstilling om krigens mørke skygger. Hans Horn brugte selv hele livet efter at have tjent den tyske hær ved Østfronten, til at bearbejde sine krigstraumer. Han var en autodidakt billedkunstner og efterlod sig et rigt billed- og tekst-materiale, som er blevet samlet og fremstillet af Tom Buk-Swienty i bogen ”Det Ensomme Hjerte.” Dele af Hans Horns originale tyske tekst-materiale indgår i udstillingen.

 

I dialog med Hans Horn, der også dyrkede blomsten som metaforisk figur i sin hjertegribende kunstneriske bearbejdning af krigens rædsler, hjertets længsel og sindets vildveje, arbejder Lotte Kejser og Marianne T. Pedersen også med blomstermotiver til udstillingen.

Der indgår lydoptagelser fra skoven i udstillingen, ligesom der også indgår plancher med fotos af stedet før og nu.

 

Nordjyllands Kystmuseum består af 4 museer: Kystmuseet Sæby, Kystmuseet Skagen, Kystmuseet Bangsbo og Bangsbo Fort. Udstillingen MINDstof III, Hans Horn og den forbudte skov vises i Bangsbosalen på Kystmuseum Bangsbo. Kystmuseet Bangsbo har flg. 3 faste historiske udstillinger: Besættelsestiden, livet omkring år 1900 og søfartsudstilling. Herudover har de skiftende særudstillinger.

Udstillingen ledsages af en paratekst om Hans Horn samt en paratekst om Marianne T. Pedersen og Lotte Kejser. Der vil blive holdt foredrag i forbindelse med udstillingen: et foredrag om Hans Horn samt foredrag om retsopgøret. Herudover vil de 2 billedkunstnere Marianne T. Pedersen og Lotte Kejser holde artist talks og særlige rundvisninger for skole- og gymnasieklasser m.v. Der vil desuden være en workshop over temaet: den blå anemone – i crepepapir – samt tegne- og maleaktiviteter for de mindre børn